Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Οσάκα - Osaka - 大阪 (Part 3)

Επόμενος προορισμός μας θα είναι ο βουδιστικός ναός Shitennou-ji, που χτίστηκε στα τέλη του 6ου αιώνα από τον πρίγκηπα Shoutoku και είναι ο αρχαιότερος βουδιστικός ναός της Ιαπωνίας. Για πολλούς Ιάπωνες, είναι ο αγαπημένος τους ναός, και πολλές φορές έρχονται άνθρωποι έως και από το Hokkaido για να προσκυνήσουν εκεί.

Ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσετε στον ναό, είναι να πάρετε τη γραμμή Tanimachi του μετρό και να κατεβείτε στον σταθμό Shitennoji-mae Yuhigaoka. Βγείτε από την έξοδο 4. Από εκεί θέλετε 5 λεπτά περπάτημα με τα πόδια. Συνολικά θα χρειαστείτε 500 γιεν(4 euro περίπου) για να μπείτε σε όλα τα κτίρια του ναού.Τα αγάλματα στις εισόδους είναι βουδιστικές θεότητες Kongo Rikishi, και ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τον Βούδα.
Κάπου εδώ θα τελειώσω με τα αξιοθέατα της Οσάκας. Σίγουρα έχω αφήσει πολλά μέρη απ'έξω, αλλά δεν μου αρέσει να γράφω για κάπου που δεν έχω πάει. Δυστυχώς, πάντα αφιέρωνα περισσότερο χρόνο σε άλλες πόλεις της Ιαπωνίας.

Ένας must προορισμός στην Οσάκα είναι ο δρόμος Doutonbori, ο οποίος είναι γεμάτος μαγαζιά, εστιατόρια και πινακίδες νέον. Δεν έτυχε ποτέ να πάω, ίσως επειδή η αντίστοιχη Shibuya του Τόκυο ακουγόταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Όπως και να έχει, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, και μην κάνετε το ίδιο λάθος μ'εμένα.

Σκοπεύω να γράψω αναλυτικό άρθρο για το Doutonbori, μόλις ξαναπάω τον Αύγουστο στην Ιαπωνία, όπως και για τα Universal Studios Japan, που είναι κάτι αντίστοιχο της Disneyland, αλλά για κινηματογραφικές ταινίες.

Τι μπορείτε να φάτε στην Οσάκα; Μια καλή ερώτηση. Η Οσάκα θεωρείται ως η Ιαπωνική πρωτεύουσα του φαγητού.
Υπάρχει άλλωστε και το Ιαπωνικό ρητό:
 京の着倒れ、大阪の食い倒れ
που σημαίνει:
στο Κυότο καταστρέφονται (οικονομικά) από την αγορά ρούχων, στην Οσάκα από την (υπερκατανάλωση) φαγητού.

Πέρα από το takoyaki, για το οποίο έγραψα στο 1ο άρθρο για την Οσάκα, οι τοπικές σπεσιαλιτέ που μπορεί να απολαύσει κανείς είναι:

Oshizushi ή hakozushi, το οποίο είναι είδος sushi, όπου τα υλικά μπαίνουν σε ένα ξύλινο κουτί και μετά πιέζονται με ένα καπάκι ώστε να σχηματιστεί το sushi μας.

Okonomiyaki, το οποίο είναι είδος τηγανίτας με αυγό, αλεύρι, λάχανο και θαλασσινά, κρέας ή μπέικον. Τρώγεται με γλυκιά σάλτσα σόγιας(okonomisu) και μαγιονέζα, όπως και το takoyaki.


 Kushikatsu, το οποίο είναι τηγανητά κομμάτια κρέας σε καλαμάκι (σουβλάκι, όπως λένε οι Θεσσαλονικείς).
Jiyuken style curry rice, το οποίο είναι τηγανητό ρύζι μαζί με κάρυ. Κάποιους μπορεί να τους αποθαρρύνει το ωμό αυγό...Ikayaki, το οποίο είναι μια τηγανίτα με καλαμάρι, η οποία φτιάχνεται σε 1 λεπτό ακριβώς!!!!!

1 σχόλιο: