Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Κιούσου - Kyuushuu - 九州 (Part 7) - Asahi & Sapporo Beer tours


Σας αρέσει η μπύρα;

Στην Ιαπωνία, τα εργοστάσια μπύρας προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις σε επισκέπτες σαν μια μορφή διαφήμισης. Μετά από κάθε ξενάγηση προσφέρεται δωρεάν μπύρα (μέχρι 1μισι λίτρο) και αλμυρά σνακ.

Φυσικά δεν έχασα αυτή την ευκαιρία και πήγα μια βόλτα από το ζυθοποιείο της Asahi στη  Fukuoka και από το ζυθοποιείο της Sapporo στη πόλη Hita. Για να επισκεφτείτε κάποιο ζυθοποιείο, αρκεί να κλείσετε ραντεβού τηλεφωνικά.

Για να πάτε στο ζυθοποιείο της Asahi από τον σταθμό Hakata, παίρνετε τη γραμμή JR Kagoshima και κατεβαίνετε στην αμέσως επόμενη στάση στο σταθμό JR Takeshita.
Το τηλέφωνο τους είναι: 092-431-2701

Μετά την ξενάγηση, όπου θα σας δείξουν όλα τα στάδια παρασκευής της μπύρας μέχρι και την εμφιάλωση, θα σας πάνε σε ένα χωλ με τραπεζάκια όπου και θα πιείτε τη μπυρίτσα σας (μεταξύ μας μόνο για αυτό πήγα εγώ). Δυστυχώς δεν επιτρέπουν φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οπότε έβγαλα μόνο από τα εστιατόρια.









Στις 17 Σεπτεμβρίου έκλεισα μια εκδρομή με τη γυναίκα μου, η οποία περιλάμβανε ξενάγηση στο ζυθοποιείο της μπύρας Sapporo, επίσκεψη σε ένα θερμοκήπιο που καλλιεργούν βιολογικό σταφύλι και περίπατο σε ένα βουνό. Το πούλμαν έφευγε πρωί πρωί και αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι κάποιοι γέροντες ήδη είχαν αρχίσει τις μπύρες μέσα στο πούλμαν. ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΓΙΑ ΜΠΥΡΑ ΠΑΜΕ! ΕΛΕΟΣ!

Αφού φτάσαμε μετά από μερικές ώρες στην ζυθοποιείο στη πόλη Hita, ακολούθησε η ίδια ακριβώς διαδικασία όπως και στην ξενάγηση στο εργοστάσιο της Asahi.







Βλέποντας το ίδιο πράγμα για 2η φορά είχα βαρεθεί απίστευτα, αλλά ευτυχώς η ξενάγηση της Sapporo είναι μικρότερη. ΩΡΑ ΓΙΑ FREE ΜΠΥΡΑ!




1μισι λίτρο.... και πίσω στο πούλμαν. Βγαίνοντας από το κτίριο, είχε αρχίσει να βρέχει και η συνοδός του πούλμαν έτρεξε με την ομπρέλα της προς το μέρος μας να μας συνοδεύσει στο πούλμαν για να μην βραχούμε (ενώ η ίδια βρεχόταν...). Μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Μέσα στο πούλμαν τα γερόντια είχαν ήδη ξεκινήσει να τραγουδάνε ένκα. Όχι που θα άντεχαν 1μισι λίτρο μπύρας.

Στη συνέχεια μας πήγαν για μεσημεριανό όπου είχε μπουφέ (baikingu στα Ιαπωνικά, από τους Vikings) και έτρωγες του σκασμού. Από φαγητά είχε ότι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.
Όταν φεύγαμε με το πούλμαν, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου και όλοι οι εργαζόμενοι βγήκαν έξω και μας χαιρετούσαν.

Στη συνέχεια πήγαμε στο θερμοκήπιο. Με είχε πάρει ο ύπνος (μετά από τόση μπύρα και φαγητό), και ξύπνησα μόνο όταν φτάσαμε. Μας κέρασαν σταφύλι (με την ελπίδα ότι φεύγοντας κάποιος θα αγοράσει), το οποίο και έδωσα στη γυναίκα μου, αφενός γιατί είχα σκάσει από τα σασίμι και τα κοτόπουλο πανέ, αφετέρου γιατί εδώ στην Ελλάδα το τρώμε κάθε μέρα(που λέει ο λόγος). Πήγα για πλάκα να δω τιμές και ναι, όπως το φανταζόμουν - 20 ευρώ το ένα τσαμπί, δηλαδή 1 ευρώ περίπου η ρώγα. Τα φρούτα για κάποιο περίεργο λόγο έχουν εξωφρενικές τιμές στην Ιαπωνία. Που να δείτε κάτι πεπόνια με 120 ευρώ το ένα. Σε αυτόν τον τομέα Ιαπωνία-Ελλάδα 0-1 ....... ακόμα.

Το ενδιαφέρον όμως εδώ ήταν ο τρόπος καλλιέργειας. Δίπλα στο θερμοκήπιο υπήρχε μια λιμνούλα με ψάρια koi.






Τα περιττώματα των ψαριών παρέχουν θρεπτικά συστατικά για το σταφύλι, το οποίο με τη σειρά του φιλτράρει το νερό που ζουν τα ψάρια. Επίσης από τα φυτά τρέφονται τα σκουλήκια που είναι το φαγητό των ψαριών.

Πίσω στο πούλμαν, και ναι, πολλοί αγόρασαν σταφύλι. Ήθελα να γίνω κακός και να τους πω για τη τιμή του σταφυλιού στην Ελλάδα, αλλά συγκρατήθηκα.



Τελευταίος σταθμός της εκδρομής, ήταν ένας περίπατος σε ένα βουνό το οποίο πολλοί χρησιμοποιούν το καλοκαίρι για να κατασκηνώσουν.




Και βίντεο:

Ανεβαίνοντας στο βουνό...


Στο βουνό...

9 σχόλια:

  1. Το μπλογκ ειναι απιστευτο.Λατρευω υην Ιαπωνια και την μπυρα.Sapporo δεν εχω δοκιμασει αλλα η Asahi που παιρνω απο το σουπερ μαρκετ,φτιαχνεται στην ευρωπη.Μου αρεσε και αυτο που εγραψες για την ανακυκλωση των περιττωματων των ψαριών.Να εισαι καλα και να γραφεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ'ευχαριστώ πολύ. Από ότι πληροφορήθηκα, η Καρφούρ εισάγει Asahi. Οπότε όποιος θέλει να δοκιμάσει, θα τη βρει εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πήγες Ιαπωνία ρε κωλόπαιδο?
    θα τα διαβάσω όλα μόλις βρω ευκαιρία και θα σε γεμίσω σχόλια...

    εξακολουθώ να πιστεύω πως η sapporo Είναι καλύτερη της asahi αλλά και οι δύο μου φαίνονται εξίσου βαριές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμα Ελλάδα είμαι... :P
    Sapporo που βρίσκεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολύ όμορφες οι αναρτήσεις σας για την Ιαπωνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ "ζωντανή" η περιγραφή! σας παρακολουθούμε με τα υπόλοιπα 2 "πιθηκάκια" ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χαχαχα, φοβερό! στο αμστερνταμ η ξενάγηση στο εργοστάσιο της heineken κοστίζει 20 ευρώ και στο τέλος σου δίνουν 1 ποτήρι μπύρα! ξεροσφύρι! μπράβο για τις λεπτομέρειες (μα και τηλέφωνα;;;) , να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή